Klankschalen opleiding

Klankschalen opleidingen

Introductie Workshop Monochord

Praktische informatie:

  • Voor wie: met name voor degenen die klankschalen en andere klankinstrumenten gebruiken om mensen in een meditatieve staat te brengen.
  • Wanneer: zaterdag 15 oktober. Aanvang 13.30 uur, eindigt 17.00 uur. Overige data zie onderaan agenda
  • Waar: Centrum Meditatieve Ontspanning te Lelystad
  • Workshopleider: Pieter Post 
  • Bijdrage: €75 inclusief hapjes en sapjes.

Geef je op

Een monochord is een meditatief snaar instrument. Het instrument heeft een indrukwekkende grondtoon, die tezamen met de boventonen een  harmonieus geheel vormen.

Je wordt onmiddellijk verliefd op de klanken. Het instrument kan een hele waardevolle aanvulling zijn tijdens de Klankschalen lig concert, Klankbad, of Soundhealing. Tijdens deze sessies staan de uitwerking van de klank op meditatieve wijze centraal. 

Een monochord wordt inmiddels steeds meer gebruikt, bijvoorbeeld bij yoga of meditatie lessen, of tijdens retraites, of bij soundhealing sessies. De monochord wordt ook veel gebruikt bij mantra recitatie of mantra zingen.

Het instrument is gemakkelijk te bespelen, dat vraagt weinig oefening. Een aandachtige, meditatieve staat van Zijn is voldoende. Echter het stemmen van de monochord vraagt wel enige kundigheid en aandacht.

Een paar jaar geleden kwamen wij, [Hilda en Pieter] in aanraking met de monochord. Wij kenden al wel de Indiase tempura van de vele Gandharva Veda [klassieke Vedische muziek]  concerten die wij hebben georganiseerd en bezocht. Ooit heb ik een poging gedaan om de tempura te bespelen. Dat vroeg echter meer tijd en aandacht als dat ik op dat moment beschikbaar had. Daarom was ik heel blij met de monochord: ik kon het instrument gelijk bespelen! En gelukkig was Pieter daar, om het instrument te stemmen.

We zijn nu een paar jaar verder, en in die tussentijd heeft Pieter geleerd deze Monochords te bouwen! Een heel avontuur.

De monocords die Pieter gebouwd heeft zijn middelgrote monocords, met  27-30 snaren, 90 cm lang en 35 cm breed.  Gemaakt van de beste kwaliteit massief beukenhout/essen/sepeli mahonie

Omdat het klankinstrument uitermate past bij het gebruik van de klankschalen bieden wij een introductie workshop gebruik Monochord aan. Ook zijn de Monochords bij ons te koop. Momenteel bieden we 2  types aan, voor de prijs van €450 -650 euro.

In combinatie met mantra recitatie:

Het gebruik van een monochord combineert uitermate goed met mantra recitatie. Je leert tijdens deze workshop niet alleen het aanstrijken en stemmen van een monochord maar ook leer je hoe je mantra reciteren kunt doen in een groep of voor je zelf. Ook draagt Pieter het reciteren van de mantra's die bij de chakra's horen over, in samenspel met de monochord.

 

Workshop: 2022

Aanvang: 13.30 tot 17.00 uur

Data: zaterdag 6 augustus, zaterdag 8 oktober, zaterdag 10 december.

We beginnen met een korte kennismaking. En omdat het opdoen van ervaring een belangrijk onderdeel is van elk leerproces, mag je gaan liggen….Je ontvangt een kort klankbad van de monochord in combinatie met de klankschalen.

Je nieuwsgierigheid is vast gewekt…Je krijgt een korte uitleg over de monochord. Wat is de herkomst van de monochord, en hoe wordt een monochord gemaakt.

En dan mag je oefenen. Er zijn verschillende monochords om mee te oefenen, gestemd op verschillende toonhoogten.

Ook wordt er aandacht gegeven aan het stemmen van een monochord. Dit is een belangrijk onderdeel, want een monochord moet vaak opnieuw gestemd worden.

Vervolgens gaan we enkele mantra's reciteren in combinantie met het aanstrijken van de monochord. Je leert enkele mantra recitaties die bij de chakra's horen. Je krijgt een uitgebreide manual waar je de oefeningen en de achtergrond informatie in terug kunt lezen.

En als je wilt kun je een monochord uitkiezen om te kopen.