Klankschalen opleiding

Klankschalen opleidingen

Opleiding Klankschalen Behandelaar

o.l.v. Hilda Postema

Gestructureerde opleiding met 8 modulen, geaccrediteerd door KTNO. EC: 19.0

De opleiding is erkend door de volgende beroepsverenigingen: FAGT, LVNT, Mindful Netwerk, NMTN, NVST, VBAG, Vereniging Vitaliteitskunde, VVET en BATC.

Praktische informatie:

* Gedurende 2 x een weekend met overnachtingen, 2 supervisie dagen en thuisstudie

* Groepsgrootte: 4 personen, zodat er alle ruimte is voor persoonlijke aandacht en de lesstof goed over gedragen kan worden.

*Wordt gegeven op het sfeervolle Centrum voor Meditatieve Ontspanning te Lelystad, opgericht door Hilda Postema en Pieter Post.  

Cursusbijdrage voor de gehele opleiding : €1450. Dit is het het curus bedrag inclusief volpension, tijdens module 1 en 5, en inclusief beide supervisie dagen met lunch.

Zie agenda voor data 2023/2024. De  eerst volgende mogelijkheid om deel te nemen: start zaterdag 9 maart.

Aanmelden

 cursusleider Hilda Postema

Over klankschalen.............

In het Westen krijgt het gebruik van klankschalen steeds meer bekendheid. Met name in Duitsland wordt er al enige jaren gebruik van gemaakt in o.a. verzorgingsinstellingen. In Nederland zien we ook een toename van het gebruik van klankschalen als onderdeel van andere behandelingen of als een op zichzelf staande behandeling. De toenemende belangstelling heeft te maken met de harmoniserende werking van de klank van de schalen. Deze harmoniserende klanken zorgen voor diepe ontspanning.

Klankschalen Behandelingen
Bij een klankschalen behandeling worden de verschillende klankschalen op het lichaam geplaatst. Als de schalen dan worden aangeslagen, vibreren deze wonderlijk mooie klanken door het hele lichaam. Het luisteren naar de klanken leidt als vanzelf tot het ervaren van innerlijke stilte. In diepe ontspanning vindt een transformatie van energie plaats die helend is. Door deze diepe ontspanning te ervaren krijgen lichaam en geest de kans te herstellen, te helen. Het denken komt tot rust en de cliënt komt in een meditatieve staat.

Vanuit die meditatieve staat kan het natuurlijke mechanisme van het lichaam om vermoeidheid en stress te verwerken worden geactiveerd. Er is namelijk een enorme potentie aanwezig in ieder mens op dieper gelegen lagen van ons Bewustzijn. Als we hier mee in contact komen gaat de energie die daar aanwezig is stromen. Deze energie heeft kwaliteiten, het zuivert en bevordert de vitaliteit.
Creativiteit en levensvreugde kunnen weer stromen.

Doelgroep: De opleiding leidt op tot Klankschalen Behandelaar. Je kunt na voltooiing van de opleiding beroepsmatig individuele klankschalen behandelingen geven. Dat kan een behandelmethode op zich zijn, maar is ook als bijscholing interessant voor mensen in de complementaire zorg, zoals masseurs, of bij voetreflextherapie. Yogadocenten, meditatieleraren, mindfulness trainers, mensen werkzaam in de stervensbegeleiding, coaches, mogen verwachten dat deze opleiding een uitbreiding van hun les-en behandelingsmogelijkheden kan bieden. Ook zien we dat steeds meer mensen die werken als Ondersteuner Zorg en Welzijn bij zorginstellingen mogen gaan werken met klankschalen. Zoals bekend worden er ook in Wellness resorts steeds meer Klankschalen sessies aangeboden, en volgden verschillende saunameesters de opleiding tot Klankschalen Behandelaar.

Lesmateriaal: informatie over de lesstof vind je gedetailleerd  terug in het lesmateriaal dat je ontvangt.
Elke behandeling wordt stap voor stap beschreven in de cursusboeken.

Ook de informatie over de uitwerking van de behandelingen, de contra indicaties, informatie over de klankschalen, je leest het allemaal terug in je lesboek. Totaal ontvang je 2 uitgebreide lesboeken tijdens de opleiding.

    

De opleiding: 8 modulen, verdeeld over ongeveer 10 maanden:

Tijdens de opleiding leert de student drie soorten behandelingen te geven met specifieke klankschalen:

  • een ontspanning massage m.b.v. klankschalen [zie onderaan pagina meer info over geschikte schalen]
  • een psychosomatische behandeling met klankschalen in combinatie met de chakra’s
  • een wellness massage: combinatie van klankschalen en warme olie in combinatie met aromatherapie.

Na afloop van de opleiding kan je deze toepassingen uitvoeren in een praktijk of voor familie en vriendenkring en ben je erkend Klank Behandelaar.  Als je het diploma hebt gehaald, wordt je automatisch aangesloten bij de Vereniging voor Klankschalen Behandelaars, zonder jaarlijkse kosten.  Ook kan je lid worden van een besloten facebook pagina, bedoeld om ervaringen uit te wisselen of vragen te kunnen stellen. 

De opleiding bestaat uit 8 modulen, verdeeld over ongeveer 10 maanden, waarin je leert werken met klankschalen met verschillende technieken. Verder bestudeer je de literatuurlijst en maak je boekverslagen, en voer je klankschalen massages,  klankschalen chakra behandelingen en behandelingen met klankschalen en warme olie, uit, waarvan je een verslag maakt.

Overzicht 8 modulen:

Module 1:de opleiding begint met een intern weekend, begint op zaterdagmorgen, eindigt zondag na de lunch. Inclusief overnachting en maaltijden.

Bij deze module krijg je alles aangereikt om een klankschalen massage te kunnen geven. Je leert werken met klankschalen. Je doet ervaring op met verschillende soorten klankschalen, en zoekt de schalen uit, waar je mee wilt werken. Er is een ruime keuze aan klankschalen op het centrum die geschikt zijn voor het geven van een klankschalen massage.

Module 2 en 3: verslagen maken van de behandelingen die je thuis oefent, en maken van boekverslagen. Dit stuur je op via de mail en krijg je feedback over.

Module 4: supervisie dag op het Centrum in Lelystad, over wat je geleerd hebt bij module 1, en thuis hebt geoefend. Je geeft en ontvangt een klankschalen massage samen met je medecursisten. Ook [beperkte] overdracht informatie van het werken met kinderen, tips voor werken met klankschalen bij coaching, of yogalessen, werken in zorginstellingen met klankschalen. Deze opleiding is vooral gericht op individuele begeleiding bij volwassenen, maar bepaalde toepassingen kunnen ook worden toegepast in klein groepsverband. . Datum in overleg met je medestudenten. Inclusief lunch.

Als je een positieve beoordeling krijgt op de supervisie dag, ben je bevoegd om klankschalen massages te gaan geven.

Module 5: module 5 begint weer  met intern weekend, op zaterdagmorgen, eindigt zondag na de lunch. Inclusief overnachting en alle maaltijden. 

Je leert een chakra behandeling te geven met behulp van klankschalen en meer... Tevens leer je om een wellness behandeling te geven met klankschalen en warme olie. 

Module 6 en 7: verslagen maken van de behandelingen die je thuis oefent, en maken van boekverslagen. Dit stuur je op via de mail en krijg je feedback over.

Module 8: supervisie dag op het Centrum in Lelystad over wat je geleerd hebt bij module 5, en thuis hebt geoefend. Je geeft een chakra - klankschalen behandeling en ontvangt ook zelf die sessie. Als je alle modules doorlopen hebt krijg je op deze dag je diploma, KTNO geaccrediteerd, uitgereikt. Datum in overleg.


cursusruimte in Lelystad. Tijdens de opleiding werken we met massagetafels.

 

Je leert de Klankschalen massage geven met specifiek daarvoor geschikte klankschalen. De behandelingen die je leert te geven onderga je zelf ook tijdens de opleiding. Dan ervaar je ook zelf, hoe ontspannend de uitwerking van klankschalen kan zijn. Je gaat steeds meer ervaren en begrijpen dat het werken met klankschalen je brengt naar een stillere laag van je bewustzijn. 

De structuur van de opleiding zorgt ervoor dat je echt aan de slag kunt met wat je leert.

Gedegen, gestructureerd onderwijs, gericht op de praktijk. Je krijgt uitgebreide manuals waarin je de behandelde lesstof overzichtelijk terugvindt. Je leert wat je wel maar ook wat je niet moet doen tijdens behandelingen.

Alles wat je leert te geven, onderga je ook zelf. Zo zijn er verschillende ontspannende momenten tijdens de lesdagen. 

Maximale groepsgrootte: 4 personen. Daardoor is er veel aandacht van de opleider voor jou manier van leren. 

Programma overzicht:

Zaterdag programma module 1 en 5:
10.00 uur Opleiding sessie
13.00 uur Gezamenlijke lunch
14.30 uur Opleiding sessie
18.30 uur Gezamenlijke uitgebreide vegetarische maaltijd

Avond: studie tijd of lekker ontspannen bij de gezellige B&B met je medecursisten, waar je overnacht op basis  van een éénpersoonskamer met badgelegenheid. 

Zondag module 1 en 5:
08.30-09.15 uur ontbijt bij Doors B&B

10.00 uur Opleiding sessie

13.30 uur Lunch en afronding.

Aanmelden

Diverse klankschalen zijn aanwezig om mee te oefenen of te kopen:

Er zijn schalen aanwezig om mee te oefenen en eventueel te kopen. Er zijn specifieke schalen nodig voor de behandelingen, het is af te raden voor aanvang van de opleiding schalen te kopen. [zie aanvullende informatie onderaan deze pagina] Heb je al schalen, neem ze mee naar de opleidingsdagen, wellicht zijn ze geschikt om te gebruiken bij de behandelingen.

Diploma:

Wanneer je alle modulen hebt gevolgd, de boekverslagen en de verslagen hebt ingeleverd ontvang je het diploma. De opleiding is erkend door KTNO.


 

Beroepsvereniging voor Klankschalen Behandelaar

Als je het diploma hebt ontvangen, wordt je automatisch lid van de Beroepsvereniging voor Klankschalen Behandelaar. Het lidmaatschap kent verder geen verplichtingen voor bijscholing of een jaarlijkse bijdrage. Je ontvangt ook het logo van de Beroepsvereniging, die mag je gebruiken voor je website, of folder enz. Ook word je uitgenodigd om deel te nemen aan de besloten groep op Facebook, om uit te wisselen en van elkaar te leren.

Opleidingsniveau:
Er is geen vooropleiding nodig, maar er wordt wel een MBO/HBO denkniveau van je verwacht om de opleiding te kunnen volgen. Daarnaast is het nodig om sociale vaardigheden in huis te hebben.

De opleiding kan bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen op mentaal niveau, maar je kunt bewuster in het leven komen te staan. Je krijgt, door het toepassen van de behandelingen, het gebruik van klankschalen, handvaten om je energie te veranderen, naar meer positiveit, acceptatie en waardering voor het leven. Transformatie van je energie. 

Als er sprake is van structurele lichamelijke of geestelijke beperkingen, is het van belang dat je dit vermeldt als je de opleiding wilt gaan volgen. Hoewel je ruim de tijd hebt voor de opdrachten die je uit voert tijdens de opleiding, is het toch van belang dat je voldoende energie en helderheid hebt, om de lesstof te kunnen volgen. Wie bijvoorbeeld midden in een burn-out zit, kan de opleiding beter in een later stadium volgen.

In geval van zwangerschap is het niet mogelijk om deel te nemen aan de opleiding tot Klankschalen Behandelaar. Bij deze opleiding oefen je met je medestudenten, en geef je elkaar behandelingen. Je plaatst de klankschalen op het lichaam, die uitwerking kan tijdens de zwangerschap mogelijk te intens zijn voor het ongeboren kindje. Ook kun je in geval van zwangerschap niet alle houdingen aannemen, zoals het liggen op de buik, tijdens het oefenen van de behandelingen.

 

Aanvullende informatie over kopen Klankschalen

Er zijn tijdens de opleiding verschillende, specifieke klankschalen aanwezig waar je mee kunt oefenen. Als je wilt kun je deze klankschalen kopen. Omdat je de informatie over de juiste schalen tijdens de opleiding krijgt, is het niet aan te bevelen de klankschalen vooraf aan te schaffen. Je moet rekening houden met een prijs per schaal tussen de 175 en 295 euro.

Voor het geven van een klankschalen massage heb je 3 schalen nodig, die geschikt zijn om klankschalen behandelingen mee te geven. Heb je al eigen klankschalen, neem ze mee naar de opleiding, wellicht zijn ze geschikt voor de behandelingen.

 

  Handboek chakra Psychologie -