Klankschalen opleiding

Klankschalen opleiding

Opleiding Klankschalen Behandelaar

                                      o.l.v. Hilda Postema  

 gestructureerde opleiding bestaande uit 8 modulen,  geaccrediteerd door KTNO. Aantal EC: 18.0     

                     

 

Praktische informatie:

De opleiding kan op twee plaatsen gevolgd worden: in Nederland 2 keer per jaar, en in Frankrijk één keer per jaar in de zomer:

*In Nederland op het Centrum voor Mediatieve Ontspanning te Lelystad, opgericht door Hilda Postema en Pieter Post. Opleiding in Lelystad 2019 start weer met module 1 op zaterdag 28 september. Voor overige data zie agenda. Module 1 en 5 zijn weekenden met 1 overnachting, inbegrepen in de opleidingskosten.

Supervisie sessies datum in overleg. [2 sessies gedurende de opleiding]

Maximale groepsgrootte: 6 personen. Geen vooropleiding nodig. Geschikt voor iedereen die beroepsmatig of in de privé sfeer klankschalen behandelingen wil geven.

Cursusbijdrage: € 950, inclusief vol pension bij module 1 en 5, en inclusief de beide supervisie sessies.

Aanmelden

In Frankrijk: Lage Vogezen, te ECOlonie:

Datum 2019: Aankomst zaterdag 13 juli, start zondag 14 juli, t/m vrijdag 19 juli, vertrekdag zaterdag 20 juli. [halverwege de week, op woensdag, een dag voor jezelf]

Cursusbijdrage inclusief vol pension: € 1275,- en inclusief een ochtend yoga/meditatie sessie. Exclusief vol pension €850. [exclusief vol pension = regel je zelf je verblijf]

Cursusleider: Hilda Postema

Over klankschalen.............

In het Westen krijgt het gebruik van klankschalen steeds meer bekendheid. Met name in Duitsland wordt er al enige jaren gebruik van gemaakt in o.a. verzorgingsinstellingen. In Nederland zien we ook een toename van het gebruik van klankschalen als onderdeel van andere behandelingen of als een op zichzelf staande behandeling. De toenemende belangstelling heeft te maken met de harmoniserende werking van de klank van de schalen. Deze harmoniserende klanken zorgen voor diepe ontspanning.

Klankschalen Behandelingen
Bij een klankschalen behandeling worden de verschillende klankschalen op het lichaam geplaatst. Als de schalen dan worden aangeslagen, vibreren deze wonderlijk mooie klanken door het hele lichaam. Het luisteren naar de klanken leidt als vanzelf tot het ervaren van innerlijke stilte.
In diepe ontspanning vind een transformatie van energie plaats die helend is. Door deze diepe ontspanning te ervaren krijgen lichaam en geest de kans te herstellen, te helen. Het denken komt tot rust en de cliënt komt in een meditatieve staat. 

Vanuit die meditatieve staat kan het natuurlijke mechanisme van het lichaam om vermoeidheid en stress te verwerken worden geactiveerd.
Er is namelijk een enorme potentie aanwezig in ieder mens op dieper gelegen lagen van ons Bewustzijn. Als we hier mee in contact komen gaat de energie die daar aanwezig is stromen. Deze energie heeft kwaliteiten, het zuivert, vitaliseert.
Creativiteit en levensvreugde gaan weer stromen. 

Doelgroep: De opleiding leidt op tot Klankschalen Behandelaar. Je kunt na afloop ervan beroepsmatig individuele klankschalen behandelingen geven. Dat kan een behandelmethode op zich zijn, maar is ook als bijscholing interessant voor mensen in de complementaire zorg, zoals masseurs, of bij voetreflexologie. Yogadocenten, meditatieleraren, mensen werkzaam in de stervensbegeleiding, coaches, mogen verwachten dat deze opleiding een uitbreiding van hun behandelingmogelijkheden biedt.

De opleiding:
Tijdens de opleiding leert de student drie soorten behandelingen te geven met specifieke klankschalen:

  • een ontspanning massage m.b.v. klankschalen [zie onderaan pagina meer info over geschikte schalen]
  • een therapeutische behandeling met klankschalen in combinatie met de chakra’s
  • een welness massage: combinatie van klankschalen en warme olie in combinatie met aroma therapie.

Na afloop van de opleiding kan je deze toepassingen uitvoeren in een praktijk of voor vriendenkring, en ben je erkend Klank Behandelaar, aangesloten bij de Vereniging voor Klankschalen Behandelaars. Jaarlijks is een landelijke bijeenkomst dag waarop ervaringen worden gedeeld. Ook kan je lid worden van een besloten facebook pagina, bedoeld om ervaringen uit te wisselen of vragen te kunnen stellen. 

De opleiding bestaat uit 8 modulen, verdeeld over ongeveer 10 maanden,  waarin je leert  werken met klankschalen met verschillende technieken. Verder bestudeer je de literatuurlijst en maak je boekverslagen, en voer je klankschalen massages, chakra klankschalen behandelingen en behandelingen met klankschalen en warme olie,  uit, waarvan je een verslag maakt. 

Overzicht 8 modulen:

Module 1: intern weekend, begint op zaterdagmorgen, eindigt zondag na de lunch. Je krijgt alles aangereikt om een klankschalen massage te kunnen geven.

Module 2 en 3: verslagen maken van de behandelingen die je thuis oefent, en maken van boekverslagen. Dit stuur je op via de mail en krijg je feedback over.

Module 4: supervisie dag. Je geeft een klankschalen massage samen met je medecursisten. Tevens [beperkt] overdracht informatie werken met kinderen, tips voor werken met klankschalen bj bijvoorbeeld coaching, of yogalessen, werken in zorginstellingen met klankschalen. Deze opleiding is met name gericht op individuele begeleiding bij volwassenen, maar bepaalde toepassingen kunnen ook worden gebruikt in een andere vorm van begeleiding.

Als je een positieve beoordeling krijgt op de supervisie dag, ben je bevoegd om klankschalen massages gaan geven.

Module 5: intern weekend. Begint op zaterdagmorgen, eindigt zondag na de lunch. Je leert een chakra behandeling te geven met behulp van klankschalen en meer... Tevens leer je een wellness behandeling te geven met klankschalen en warme olie.

Module 6 en 7: verslagen maken van de behandelingen die je thuis oefent, en maken van boekverslagen. Dit stuur je op via de mail en krijg je feedback over.

Module 8: supervisie dag over wat je geleerd hebt bij module 5, en thuis hebt geoefend.  Als je alle modulen doorlopen hebt krijg je op deze dag je diploma, KTNO geaccrediteerd, uitgereikt.Je voert een chakra behandeling uit met klankschalen samen met je medecursisten.

Praktijk ondersteuning:

Er worden vele tips gegeven over hoe je je bekend kunt maken als Klank Behandelaar, en hoe je jezelf kenbaar kunt maken. Hilda Postema heeft samen met haar collega Pieter veertig  jaar ervaring met het runnen van een centrum, en kennen de in's en out's van marketing.

Cursusboeken:

Je ontvangt bij module 1 en 5 uitgebreide cursusboeken waarin de lesstof overzichtelijk verwerkt is. Elke behandeling vind je stap voor stap terug in de cursusboeken.


De opleiding te ECOlonie in Frankrijk, is zo gestructureerd dat je in Frankrijk de behandelstof van module 1 en 5 volgt, in vijf dagen. Echter de boekverslagen, en de behandelverslagen maak je thuis, en volg je in Nederland een supervisie dag om alles af te ronden en je diploma te ontvangen.

 cursusruimte in Nederland, Lelystad

In Nederland:

De acht modulen worden in Nederland verdeeld over ongeveer acht maanden.

Tijdens module 1, die in een weekend gegeven wordt, leer je de Klankschalen massage geven met specifiek daarvoor geschikte klankschalen.  Je ondergaat tijdens de opleiding ook alles wat je leert door te geven. Dan ervaar je ook zelf, hoe ontspannend de uitwerking van klankschalen kan zijn. Vervolgens maak je vanuit je eigen huis boekverslagen en de behandelverslagen, en stuur je die op. Daarop volgt de eerste supervisie sessie.

Module 5 is weer intern weekend, en leer je de Chakra behandeling met klankschalen te geven, werken met aroma therapie, en een wellness behandeling: werken met klankschalen en warme olie.  Thuis maak je weer boekverslagen en behandelverslagen. Daarop volgt een supervisie sessie.

Deze struktuur zorgt er voor dat je echt aan de slag kunt met wat je leert. Gedegen, gestruktureerd onderwijs, gericht op de praktijk. Je krijgt uitgebreide manuals waar je de behandelde lesstof overzichtelijk terug vindt. Je leert wat je wel maar ook wat je niet moet doen tijdens behandelingen.

Maximale groepsgrootte: 6 personen

Programma overzicht in Nederland:

De interne modulen, module 1 en 5,  beginnen op de aangegeven data om 10.00 in de ochtend en eindigen de volgende dag na de lunch. Alle maaltijden zijn vegetarisch. Alles wat je leert, onderga je ook zelf, dus er zitten veel ervaring gerichte elementen in de opleiding. Dat geeft heerlijke ontspanningsmomenten. In een fijne open sfeer nieuwe vaardigheden leren. 

 

Zaterdag programma module 1 of 5:

10.00 uur Opleiding sessie

13.00 uur Gezamenlijke lunch

14.30 uur Opleiding sessie                                                                                                                    
18.30 uur Gezamenlijke uitgebreide vegetarische maaltijd

Avond:  studie tijd of lekker ontspannen bij de gezellige B&B met je medecursisten.

Zondag:

08.30 uur  - 09.15 uur ontbijt

09.30 uur opleiding sessie

13.00 uur gezamenlijke  lunch en afronding van de module

 

Diverse klankschalen zijn aanwezig om mee te oefenen of te kopen:

Er zijn schalen aanwezig om mee te oefenen en eventueel te kopen. Er zijn specifieke schalen nodig voor de behandelingen, het is af te raden voor aanvang van de opleiding schalen te kopen. [zie aanvullende informatie onderaan deze pagina] Mocht je reeds schalen in je bezit hebben, neem ze mee, wellicht zijn ze geschikt om te gebruiken bij de behandelingen.

Lesmateriaal:

Van module 1 en 5 ontvang je een boekwerk waarin je het lesmateriaal overzichtelijk terug kunt vinden.

 

 cursus ruimte op ECOlonie

Programma opleiding op ECOlonie, Frankrijk
In Frankrijk wordt in  de ochtenduren wordt begonnen met een gezamenlijke yoga-meditatie sessie.  In de middag is er weer een gezamenlijke sessie waarin de lesstof behandeld en toegepast word in oefensessies. In de avonduren heb je vrije tijd, en is er gelegenheid om te oefenen met je medestudent, en de literatuurlijst door te nemen. Tussendoor is zeker ook gelegenheid om te wandelen of tijd naar eigen inzicht in te vullen.

Programma overzicht Frankrijk
Zaterdag aankomstdag: avondmaaltijd om 18:30 uur in het restaurant van ECOlonie.
Vanaf de eerste opleiding dag op zondag:
08.00-09.00 uur: Ontbijt
09.00-10.30 uur: Meditatie en PranaYoga sessie 
Er worden simpele, algemene aanwijzingen gegeven voor een stilte meditatie, of je volgt je eigen meditatie methode. De yoga is gebaseerd op diverse Pranayama’s, yogische ademhalingoefeningen.

11.00 - 13.00 uur opleiding sessie [totaal 5 keer] vanaf zondag t/m vrijdag

15.00-17.30 uur: opleiding sessie, [totaal 5 keer] vanaf zondag t/m vrijdag
18.30 Avond maaltijd

In de avonduren is er vrije tijd. Halverwege de week, de woensdag, kun je de dag vrij besteden en is er geen les. Op de dag van vertrek, zaterdag, is nog een ontbijt in begrepen. 

 

                            

Certificaat
Als je alle modulen hebt gevolgd, de boekverslagen en de verslagen  hebt ingeleverd ontvang je je diploma. De opleiding is erkend door KTNO.

Opleidingsniveau:
Er is geen vooropleiding nodig, maar er wordt wel MBO/HBO denkniveau verwacht om de opleiding te kunnen volgen. Daarnaast is het nodig sociale vaardigheden in huis te  hebben.

Aanvullende informatie over kopen Klankschalen

Er zijn tijdens de opleiding verschillende, specifieke klankschalen aanwezig waar je mee kunt oefenen. Als je wilt kun je deze klankschalen kopen. Je moet rekening houden met een prijs per schaal tussen €100-250.

Voor het geven van een klankschalen massage heb je 3 schalen nodig, die geschikt zijn om klank behandelingen mee te geven. Deze schalen zijn aanwezig. Mocht je al schalen hebben, neem ze mee, wellicht zijn ze geschikt voor de behandelingen.

De supervisie dag vindt plaats op het Centrum te Lelystad. Het is inclusief lunch.

                   

Het  klankschalen handboek  - Eva Jansen        Handboek chakra Psychologie -    Chakra’s  voor beginners - David Pond