Klankschalen opleiding

Klankschalen opleiding

Opleiding Klankschalen Behandelaar

o.l.v. Hilda Postema  

Gestructureerde opleiding met 8 modulen,  geaccrediteerd door KTNO. EC: 19.0

De opleiding is erkend door de volgende beroepsverenigingen: FAGT, LVNT, Mindful Netwerk, NMTN, NVST, VBAG, Vereniging Vitaliteitskunde, VVET en BATC.

Praktische informatie:

De opleiding tot Klankschalen Behandelaar kan gevolgd worden in Nederland: 3 - 4 x per jaar. Voor overzicht data gedurende de opleiding zie agenda.

* Wordt gegeven op het sfeervolle Centrum voor Meditatieve Ontspanning te Lelystad, opgericht door Hilda Postema en Pieter Post. Er is is nog plaats voor de pleiding die start met module 1 op de Summerschool, zaterdag 26 juni t/m donderdag 1 juli. De opleiding die start  op 25 september zit vol. Maar er is nog plaats op de opleiding die start op  zaterdag 13 november.

Voor overige data zie agenda. 

Cursusbijdrage : € 995, inclusief volpension, tijdens module 1 en 5, en inclusief beide supervisie dagen met lunch.

Of.....  de Summerschool 2021!

De Opleiding wordt ook gegeven in de vorm van Summer School. Aanvang zaterdag 26 juni t/m donderdag 1 juli 14.00 uur. Met alle overnachtingen en volpension. Uitgebreid programma. Op de dinsdag is er een lesvrije dag. All-in: € 1475,- Voor meer info zie onderaan deze pagina.

Maximale groepsgrootte: 4 personen. Geen vooropleiding nodig. Geschikt voor iedereen die beroepsmatig of in de privésfeer klankschalen behandelingen wil geven. Voor een overzicht van de 8 modules zie verderop de pagina.

Aanmelden

Cursusleider: Hilda Postema

Over klankschalen.............

In het Westen krijgt het gebruik van klankschalen steeds meer bekendheid. Met name in Duitsland wordt er al enige jaren gebruik van gemaakt in o.a. verzorgingsinstellingen. In Nederland zien we ook een toename van het gebruik van klankschalen als onderdeel van andere behandelingen of als een op zichzelf staande behandeling. De toenemende belangstelling heeft te maken met de harmoniserende werking van de klank van de schalen. Deze harmoniserende klanken zorgen voor diepe ontspanning.

Klankschalen Behandelingen
Bij een klankschalen behandeling worden de verschillende klankschalen op het lichaam geplaatst. Deze behandeling wordt ook wel een klankschalen massage genoemd. Als de schalen dan worden aangeslagen, vibreren deze wonderlijk mooie klanken door het hele lichaam. Het luisteren naar de klanken leidt als vanzelf tot het ervaren van innerlijke stilte. In diepe ontspanning vindt een transformatie van energie plaats die helend is. Door deze diepe ontspanning te ervaren krijgen lichaam en geest de kans te herstellen, te helen. Het denken komt tot rust en de cliënt komt in een meditatieve staat. 

Vanuit die meditatieve staat kan het natuurlijke mechanisme van het lichaam om vermoeidheid en stress te verwerken worden geactiveerd. Er is namelijk een enorme potentie aanwezig in ieder mens op dieper gelegen lagen van ons Bewustzijn. Als we hier mee in contact komen gaat de energie die daar aanwezig is stromen. Deze energie heeft kwaliteiten, het zuivert en bevordert de vitaliteit.
Creativiteit en levensvreugde kunnen weer stromen. 

Doelgroep: De opleiding leidt op tot Klankschalen Behandelaar. Je kunt na voltooiing van de opleiding beroepsmatig individuele klankschalen behandelingen geven, zoals een klankschalen massage, en een klankschalen massage met klankschalen en warme olie, en een chakra behandeling met klankschalen. Elke behandeling  kan een behandelmethode op zich zijn, maar is ook als bijscholing interessant voor mensen in de complementaire zorg, zoals masseurs, of bij voetreflextherapie. Yogadocenten, meditatieleraren, mindfulness trainers, mensen werkzaam in de stervensbegeleiding, coaches, mogen verwachten dat deze opleiding een uitbreiding van hun les-en behandelingsmogelijkheden kan bieden. Ook zien we dat steeds meer mensen die werken als Ondersteuner Zorg en Welzijn bij zorginstellingen mogen gaan werken met klankschalen. Zoals bekend worden er ook in Wellness resorts steeds meer Klankschalen sessies aangeboden, en volgden verschillende saunameesters de opleiding tot Klankschalen Behandelaar.

Lesmateriaal: informatie over de drie behandelmethoden vind je terug in het lesmateriaal dat je ontvangt.
Elke behandeling wordt stap voor stap beschreven in de cursusboeken.

De opleiding:

Tijdens de opleiding leert de student drie soorten behandelingen te geven met specifieke klankschalen:

  • een ontspanning massage m.b.v. klankschalen [zie onderaan pagina meer info over geschikte schalen]
  • een psychosomatische behandeling met klankschalen in combinatie met de chakra’s
  • een welness massage: combinatie van klankschalen en warme olie in combinatie met aromatherapie.

Na afloop van de opleiding kan je deze toepassingen uitvoeren in een praktijk of voor familie en vriendenkring en ben je erkend Klank Behandelaar, aangesloten bij de Vereniging voor Klankschalen Behandelaars. Jaarlijks is een landelijke bijeenkomst dag waarop ervaringen worden gedeeld. Ook kan je lid worden van een besloten facebook pagina, bedoeld om ervaringen uit te wisselen of vragen te kunnen stellen. 

De opleiding bestaat uit 8 modulen, verdeeld over ongeveer 10 maanden, waarin je leert werken met klankschalen met verschillende technieken. Verder bestudeer je de literatuurlijst en maak je boekverslagen, en voer je klankschalen massages, chakra klankschalen behandelingen en behandelingen met klankschalen en warme olie, uit, waarvan je een verslag maakt. 

Overzicht 8 modulen:

Module 1: intern weekend, begint op zaterdagmorgen, eindigt zondag na de lunch. Je krijgt alles aangereikt om een klankschalen massage te kunnen geven.

Module 2 en 3: verslagen maken van de behandelingen die je thuis oefent, en maken van boekverslagen. Dit stuur je op via de mail en krijg je feedback over.

Module 4: supervisie dag op het Centrum in Lelystad, over wat je geleerd hebt bij module 1, en thuis hebt geoefend. Je geeft en ontvangt een klankschalen massage samen met je medecursisten. Ook [beperkte] overdracht informatie van het werken met kinderen, tips voor werken met klankschalen bij coaching, of yogalessen, werken in zorginstellingen met klankschalen. Deze opleiding is vooral gericht op individuele begeleiding bij volwassenen, maar bepaalde toepassingen kunnen ook worden gebruikt in een andere vorm van begeleiding. Datum in overleg.

Als je een positieve beoordeling krijgt op de supervisie dag, ben je bevoegd om klankschalen massages te gaan geven.

Module 5: intern weekend. Begint op zaterdagmorgen, eindigt zondag na de lunch. Je leert een chakra behandeling te geven met behulp van klankschalen en meer... Tevens leer je om een wellness behandeling te geven met klankschalen en warme olie.

Module 6 en 7: verslagen maken van de behandelingen die je thuis oefent, en maken van boekverslagen. Dit stuur je op via de mail en krijg je feedback over.

Module 8: supervisie dag op het Centrum in Lelystad over wat je geleerd hebt bij module 5, en thuis hebt geoefend. Je geeft een chakra - klankschalen behandeling en ontvangt ook zelf die sessie.  Als je alle modules doorlopen hebt krijg je op deze dag je diploma, KTNO geaccrediteerd, uitgereikt. Datum in overleg.

Praktijk ondersteuning: er worden vele tips gegeven over hoe je bekendheid kan groeien als Klank Behandelaar. Hilda Postema heeft samen met collega Pieter Post 40 jaar ervaring met het runnen van een centrum, en kunnen een vraagbaak zijn voor vragen over de promotie van je activiteiten/centrum  

 
cursusruimte in Nederland, Lelystad

De acht modulen worden in Nederland verdeeld over ongeveer acht maanden.

Tijdens module 1-4, die in een weekend gegeven wordt, leer je de Klankschalen massage geven met specifiek daarvoor geschikte klankschalen.  De behandelingen die je leert te geven onderga je zelf ook tijdens de opleiding. Dan ervaar je ook zelf, hoe ontspannend de uitwerking van klankschalen kan zijn. Vervolgens maak je thuis boekverslagen en de behandelverslagen en stuur ze op. Daarop volgt de eerste supervisie sessie.

Module 5-8 is ook een intern weekend, en leer je de Chakra behandeling met klankschalen te geven, werken met aromatherapie, en een welness behandeling: werken met klankschalen en warme olie.  Thuis maak je weer boekverslagen en behandelverslagen. Daarop volgt een supervisie sessie.

Deze structuur zorgt ervoor dat je echt aan de slag kunt met wat je leert. Gedegen, gestructureerd onderwijs, gericht op de praktijk. Je krijgt uitgebreide manuals waar je de behandelde lesstof overzichtelijk terugvindt. Je leert wat je wel maar ook wat je niet moet doen tijdens behandelingen.

Maximale groepsgrootte: 6 personen

Programma overzicht:

De interne modulen, module 1 en 5,  beginnen op de aangegeven data om 10.00 in de ochtend en eindigen de volgende dag na de lunch. Alle maaltijden zijn vegetarisch. Alles wat je leert, onderga je ook zelf, dus er zitten veel ervaring gerichte elementen in de opleiding. Dat geeft heerlijke ontspanningsmomenten. In een fijne open sfeer nieuwe vaardigheden leren. 

Zaterdag programma module 1 of 5:
10.00 uur Opleiding sessie
13.00 uur Gezamenlijke lunch
14.30 uur Opleiding sessie                                                                                                                     
18.30 uur Gezamenlijke uitgebreide vegetarische maaltijd

Avond:  studie tijd of lekker ontspannen bij de gezellige B&B met je medecursisten.

Zondag:
08.30-09.15 uur ontbijt
10.00 uur opleiding sessie
13.00 uur gezamenlijke  lunch en afronding van de module

 

Summer School zaterdag 26 juni - donderdag 1 juli 2021:

De opleiding tot Klankschalen Behandelaar kun je ook volgen tijdens de Summer School. Je volgt dan de volledige opleiding in zes dagen, op de huiswerk opdrachten en de supervisie dagen na. De data van de supervisie dagen vinden, een aantal maanden later,  in overleg plaats. De overnachtingen vinden plaats bij Door's B&B, overdag krijg je les op ons Centrum Meditatieve Ontspanning. Halverwege de cursus staat een vrije dag gepland waarop je een klankschalen massage krijgt aangeboden [inclusief]. Het omvat een compleet programma met mediteren, massages, uitgebreide vegetarische maaltijden en vrije tijd. Leerzaam en ontspannend.

Op basis van een 1-persoonskamer met badkamer of kamperen bij Door's!

Bijdrage Summerschool 2021: opleiding en volpension op basis van 1-persoonskamer met badkamer: €1475.-
Liever kamperen? Dan krijg je korting op de verblijfskosten en bedragen de totale kosten: € 1295.-

Aanmelden

Diverse klankschalen zijn aanwezig om mee te oefenen of te kopen:

Er zijn schalen aanwezig om mee te oefenen en eventueel te kopen. Er zijn specifieke schalen nodig voor de behandelingen, het is af te raden voor aanvang van de opleiding schalen te kopen. [zie aanvullende informatie onderaan deze pagina] Heb je al schalen, neem ze mee naar de opleidingsdagen, wellicht zijn ze geschikt om te gebruiken bij de behandelingen.

Diploma:

Wanneer je alle modulen hebt gevolgd, de boekverslagen en de verslagen hebt ingeleverd ontvang je het diploma. De opleiding is erkend door KTNO.

  

 

Beroepsvereniging voor Klankschalen Behandelaar

Als je het diploma hebt ontvangen, wordt je automatisch lid van de Beroepsvereniging voor Klankschalen Behandelaar. Het lidmaatschap kent verder geen verplichtingen voor bijscholing of een jaarlijkse bijdrage. Je ontvangt ook het logo van de Beroepsvereniging, die mag je gebruiken voor je website, of folder enz. Ook word je uitgenodigd om deel te nemen aan de besloten groep op Facebook, om uit te wisselen en van elkaar te leren.

Opleidingsniveau:
Er is geen vooropleiding nodig, maar er wordt wel een MBO/HBO denkniveau van je verwacht om de opleiding te kunnen volgen. Daarnaast is het nodig om sociale vaardigheden in huis te hebben.

Aanvullende informatie over kopen Klankschalen

Er zijn tijdens de opleiding verschillende, specifieke klankschalen aanwezig waar je mee kunt oefenen. Als je wilt kun je deze klankschalen kopen. Omdat je de informatie over de juiste schalen tijdens de opleiding krijgt, is het niet aan te bevelen de klankschalen vooraf aan te schaffen. Je moet rekening houden met een prijs per schaal tussen de 125 en 250 euro.

Voor het geven van een klankschalen massage heb je 3 schalen nodig, die geschikt zijn om klankschalen behandelingen mee te geven.  Heb je al eigen klankschalen, neem ze mee naar de opleiding, wellicht zijn ze geschikt voor de behandelingen.

De supervisie dag vindt plaats op het Centrum te Lelystad. Het is inclusief lunch.

                   

Het  klankschalen handboek  - Eva Jansen        Handboek chakra Psychologie -